Γιώργος Δράτος: Το Βέλγιο μηνύει τη Γερμανία για πρακτικές σκλαβοπάζαρων

Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί μετανάστες εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις 60 ώρες την εβδομάδα με αμοιβή 3 με 4 ευρώ την ώρα και χωρίς καμιά κοινωνική ασφάλιση.

Μήνυση κατά της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στην Κομισιόν το Βέλγιο κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω ενός εκτεταμένου κοινωνικού ντάμπινγκ (social dumping) που εφαρμόζει η ίδια εδώ και χρόνια.
Τη μήνυση θα καταθέσουν ο Υπουργός Οικονομικών Γιόχαν βάντε Λανότ και η Υπουργός για την Απασχόληση Μόνικα ντε Κόνινκ, και οι δύο μέλη του φλαμανδικού σοσιαλιστικού κόμματος.
Στόχος τους είναι να διαλύσουν τον μύθο ότι η Γερμανία είναι ο καλύτερος μαθητής της Κοινότητας και συνιστά το ιδανικό παράδειγμα που οφείλουν ν ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες-μέλη.
Σύμφωνα με την καταγγελία των δύο Βέλγων υπουργών, οι Γερμανοί εφαρμόζουν ένα εκτεταμένο κοινωνικό ντάμπινγκ σε βάρος των άλλων χωρών της Ένωσης εισάγοντας μαζικά φθηνούς εργάτες από την ανατολική Ευρώπη.
Έτσι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί μετανάστες εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις 60 ώρες την εβδομάδα με αμοιβή 3 με 4 ευρώ την ώρα. Κι αυτή η εργασία τους δεν καλύπτεται με καμία κοινωνικού χαρακτήρα εισφορά. Δηλαδή, όχι συντάξεις, όχι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι αποζημίωση για τυχόν εργατικό ατύχημα κλπ. Αυτή η πρακτική σκλαβοπάζαρου επιτρέπεται στη Γερμανία διότι σε πολλούς τομείς της οικονομίας της δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός. Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί οι Γερμανοί επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται ασύστολα 500.000 εργάτες από την ανατολική Ευρώπη δεν παραβιάζουν κάποιο νόμο για κατώτατο μισθό και τις κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί για τους σκλάβους στην Γερμανία δεν υπάρχει τέτοιος κατώτατος μισθός.
Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ασκεί “νόμιμα” η Γερμανία έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις καλά πληρωμένης εργασίας στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.
Αυτό που εμείς, στις χώρες του νότου, θεωρούμε παράνομο και το διώκουμε με κάθε μέσο, δηλαδή, πληρωμένοι εργάτες χωρίς κατώτατο τουλάχιστον μισθό και κοινωνική ασφάλιση, οι Γερμανοί όχι μόνο το κάνουν, αλλά έχουν βρει την εύκολη λύση της εκμετάλλευσης μισού εκατομμυρίου εργαζομένων υποστηρίζοντας την άποψη ότι αυτός ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι απολύτως λογικός και νόμιμος. Το αποτέλεσμα θα είναι, αν αφήσουμε τη Γερμανία να κάνει ό,τι θέλει, λένε οι δύο Βέλγοι υπουργοί, ότι όχι μόνο δεν θα βελτιωθούν κοινωνικά και εισοδηματικά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά αντίθετα, θα χειροτερεύσουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης.
Του Γιώργου Δαράτου, Βρυξέλλες

Πηγή: http://www.diladi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις