Μαρινάτος σολομός με άνηθο

Παραδοσιακό σκανδιναβικό πιάτο, πολύ απλό και με μεγάλη αξία.

Μ’ αυτό τον τρόπο ο σολομός διατηρείται έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο.
420- 800 γρ. σολομός (τμήμα από τη μέση ή την ουρά)
– 1 γεμάτη κουταλιά σούπας θαλασσινό αλάτι
– 1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη
– 1 κουτάλιά γλυκού τριμμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
– 1 κουταλιά σούπας μπράντι (προαιρετικό)
– 1 γεμάτη κουταλιά σούπας φρέσκος άνηθος.
Έχετε το σολομό καθαρισμένο, απολεπισμένο, χωρισμένο στα δύο κατά μήκος και σε φιλέτα. Αναμιγνύετε τα υπόλοιπα υλικά και βάζετε μέρος του μίγματος σε επίπεδο δίσκο (γυάλινο ή εμαγιέ), αρκετά μεγάλο για να χωρέσει ο σολομός.
Βάζετε στο δίσκο ένα κομμάτι σολομού με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και ρίχνετε από το μίγμα στην κομμένη πλευρά του. Προσθέτετε το δεύτερο κομμάτι σολομού, με το δέρμα προς τα πάνω και το περιχύνετε με το υπόλοιπο μίγμα. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο, σκεπάζετε με πιάτο ή ξύλινο κάλυμμα, μεγαλύτερο από την επιφάνεια του σολομού, και το πιέζετε με βάρη ή βαριά αντικείμενα. Βάζετε το δίσκο στο ψυγείο για 36-72 ώρες. Αναποδογυρίζετε το ψάρι κάθε 12 ώρες περίπου και το περιχύνετε (και τιs εσωτερικές επιφάνειες) με τους χυμούς. Για να το σερβίρετε, αφαιρείτε το μίγμα, χτυπάτε ελαφρά το ψάρι και το κόβετε σε λεπτές φέτες υπό γωνία. Σερβίρεται με βουτυρωμένο ψωμί σίκαλης και την παρακάτω σάλτσα μουστάρδας.

4 κουταλιές σούπας απαλή, έτοιμη μουστάρδα
– 1 κουταλιά γλυκού σκόνη μουστάρδας
– 1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη
– 2 κουταλιές σούπας λευκό κρασόξιδο
Αναμιγνύετε όλα τα παραπάνω υλικά και προσθέτετε αργά 6 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι έως ότου η σάλτσα αποκτήσει την πυκνότητα της μαγιονέζας, Τέλος, ανακατεύετε 3-4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο. Μπορείτε να την υποκαταστήσετε με μαγιονέζα μουστάρδας και άνηθου.

Σχετικές δημοσιεύσεις