Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

«ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ είναι ο πολίτης εκείνος ο όποιος ανεξάρτητα από ατομική και οικονομική ευχέρεια, συμβάλλει προσωπικά, ανάλογα με τις ικανότητές του και την κλίση του, στη ζωή της κοινωνίας του, προάγοντας την ποιότητα ζωής για τους άλλους».

 

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, είναι μία εθελοντική εξωσχολική μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και αριθμεί 12.500 μέλη (παιδιά και ενήλικες) σε 111 πόλεις της Ελλάδας.
Ο Οδηγισμός προσφέρει σε παιδιά και νέους (5-17 ετών), ανεξάρτητα φυλής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης, φιλίες, χαρά, ευκαιρίες, και δυνατότητες για έκφραση, συμμετοχή, προσφορά.

Στόχος μας είναι με σύγχρονους, βιωματικούς, τρόπους εκπαίδευσης και δημιουργικές δραστηριότητες να δώσουμε στα παιδιά τα εφόδια να γίνουν άτομα ευτυχισμένα, ικανά και υπεύθυνα, ώστε να γίνουν φορείς ανάπτυξης και δημιουργίας μέσα στην κοινωνία.

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα είναι ένα είδος άτυπης εκπαίδευσης, που με δυναμικά προγράμματα μέσα από αυτοδιοικούμενες ομάδες, δίνει την ευκαιρία στο παιδί:
•    να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του     
•    να αναπτύξει κριτική σκέψη και να γίνει ικανό να παίρνει αποφάσεις
•    να μάθει την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσει ηγετικές ικανότητες
•    να ζει αρμονικά και να φροντίζει το φυσικό περιβάλλον    
•    να αλληλεπιδρά δημιουργικά με την τοπική κοινωνία
•    να γνωρίσει και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα
•    να μάθει να είναι υπεύθυνο και να βοηθάει τους συνανθρώπους του

Τα προγράμματα είναι εβδομαδιαία. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε ηλικίας. Οι ηλικιακές ομάδες είναι από 5 έως 7 ετών (Κλάδος Αστεριών), από 7 έως 11 ετών (Κλάδος Πουλιών), από11 έως 14 ετών (Κλάδος Οδηγών) και από 14 έως 17 ετών (Κλάδος Μεγάλων Οδηγών).

Ενδεικτικά μερικές από τις μεθόδους και τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούμε στα προγράμματά μας, είναι το παιχνίδι, η τέχνη, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, η χειροτεχνία, η ζωή στη φύση, η κατασκήνωση. Και όλα αυτά μέσα από προκλήσεις και ερεθίσματα που ενεργοποιούν τα παιδιά για συμμετοχή και αλληλεπίδραση.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες κάθε εποχής, σχεδιάσαμε προγράμματα που απευθύνονταν σε νέους και εκτός του Οδηγισμού όπως:
•    Για τη γνωριμία και προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς
•    Για την ενημέρωση  σε θέματα υγείας – υγιεινής  διατροφής
•    Για να γνωρίσουν τις τέχνες μουσική, αρχιτεκτονική, θέατρο.
•    Για τον επαγγελματικό προσανατολισμό
•    Για την κυκλοφοριακή αγωγή.
•    Για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Αλλά καινοτόμα προγράμματα για τα παιδιά και τους εφήβους του Οδηγισμού:

1950:    Ίδρυση Ομάδων για παιδιά με ειδικές ανάγκες
1976:    Άνθρωπος–Φύση–Μηχανή. Έρευνα εφήβων 14-17 ετών για την      
αλληλεξάρτηση ανθρώπου-τεχνολογίας.
1981:    Εκπαιδευτικό παιχνίδι σε 75 μουσεία της Ελλάδας με συμμετοχή 5.500 παιδιών
ηλικίας 11-14 ετών. Καθιέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα μουσεία.
1988:    Κατασκήνωση εφήβων 14-17 ετών με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
1995:    Χτίζουμε γέφυρες, για παιδιά 11-14 ετών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
1996:    Συμπόσιο παιδιών 11-14 ετών για την ποιότητα ζωής.
1999:    Συνέδριο παιδιών 7-11 ετών για τα δικαιώματα του παιδιού.

Κατά καιρούς συνεργαζόμαστε με Υπουργεία και δημόσιους φορείς σε προγράμματα όπως:
•    Το πρόγραμμα «Μικρός Εθελοντής» που περιέλαβε το Υπουργείο Παιδείας στα προγράμματα ολυμπιακής παιδείας.
•    3 διαβαλκανικές κατασκηνώσεις νέων που είχε θέσει υπό την Αιγίδα της η Βουλή των Ελλήνων με συμμετοχή νέων από τα Βαλκάνια και με στόχο την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ τους.
•    Το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που υλοποιήθηκε από Οδηγούς σε σχολείο των Σκοπίων με τη στήριξη της διεύθυνσης του ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι για εμάς τρόπος ζωής, γι’ αυτό και η παρουσία μας στον τόπο τα τελευταία 80 χρόνια (έτος ίδρυσης 1932) έχει συνδεθεί με γεγονότα που συνέβησαν, όπως οι σεισμοί της Κεφαλονιάς, του Αιγίου, της Καλαμάτας, της Αθήνας, προσφέροντας βοήθεια  στο στήσιμο των καταυλισμών, στην εκπαίδευση των σεισμοπαθών στις νέες συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά και στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στους καταυλισμούς.

Συμμετείχαμε και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε οργανωμένες δενδροφυτεύσεις, όπως στη μεγάλη δενδροφύτευση στη Ρόδο το 1989, της Ηλείας το 2007 και σε άλλα μέρη όπου υπάρχει ανάγκη, με συμμετοχή μελών μας απ’ όλη την Ελλάδα.

Με πανελλήνια κινητοποίηση συγκεντρώσαμε και αποστείλαμε ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα στην Κύπρο το 1974, δράση για την οποία  βραβευτήκαμε από τον Πρόεδρο της Κύπρου.
Συμμετείχαμε σε αποστολές βοήθειας στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας μετά το καταστροφικό τσουνάμι.

Τα μέλη μας έδωσαν το «παρών» ως εθελοντές στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς  Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά και στους αγώνες Special Olympics, Αθήνα 2011.
Κατά περίπτωση, συνεργαζόμαστε με πανελλήνιες και παγκόσμιες οργανώσεις όπως UNICEF, WWF, Γιατροί χωρίς σύνορα, Κίνηση Πολιτών.

Για το 2011-2013 με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιούμε το πρόγραμμα «Οδηγοί στην κοινωνία, γνωρίζουμε το παρελθόν, δημιουργούμε το μέλλον». Στόχος του είναι η γνωριμία και η εθελοντική προσφορά υπηρεσίας από Οδηγούς και Φίλους του Οδηγισμού σε χώρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε όλη την Ελλάδα, που είναι λιγότερο προβεβλημένοι.
Ενημερωθείτε για τα προγράμματα των παιδιών και τη συμμετοχή ενηλίκων στις Ομάδες μας και στις πανελλαδικές μας δράσεις στα τηλέφωνα 210 ¬3235794, 210 3236548, seo@seo.gr και στον ιστότοπο www.seo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις