Συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων με την Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή

Δελτίο Τύπου- Αθήνα, 12 Μαΐου 2011
Με την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard, συναντήθηκαν σήμερα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Επίτροπος ενημέρωσε για τις δράσεις της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή και πιο συγκεκριμένα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Κλιματική Αλλαγή και τη ραγδαία απώλεια της Βιοποικιλότητας ως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σημείωσε ότι η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί μία τις σημαντικότερες απειλές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη βιοποικιλότητα, αλλά σήμερα  απέχουμε πολύ από την ουσιαστική μετάβαση σε μία ήπια και βιώσιμη οικονομία.

«Τα σημαντικότερα μας ‘όπλα’ ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή είναι η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων που θα λειτουργήσουν ως ρυθμιστές του κλίματος», τόνισε η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής.

Ορισμένα μέτρα όμως που λαμβάνει σήμερα η Πολιτεία, όπως η άστοχη και άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, δημιουργούν νέες απειλές για τα οικοσυστήματα.  Πρόσφατα η Επιτροπή σε απάντησή της σε ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Κρήτη και τη Σκύρο, ξεκαθαρίζει ότι παρακολουθεί από κοντά τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου NATURA. Το Δικαστήριο έχει ζητήσει ειδικές και αυστηρές διατάξεις για τη θέση και τη λειτουργία των έργων αιολικής ενέργειας στις ΖΕΠ του Δικτύου NATURA.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Σχετικές δημοσιεύσεις