Τα….κουμπιά της γυναίκας

Γράφει η Μαρία Κ. Αλιμπέρτη

Γιατί τα κουμπιά των γυναικείων ενδυμάτων βρίσκονται στα δεξιά, ενώ των ανδρικών βρίσκονται στα αριστερά;

 

 

 

 

 

Αυτή η διαφορετικότητα δεν αφορά μόνο τα ρούχα, αλλά και τις ζώνες: Οι γυναίκες περνάνε τη ζώνη τους προς την δεξιά πλευρά του παντελονιού, ενώ οι άνδρες προς την αριστερή.

Όσον αφορά τα πουκάμισα- γνωρίζουμε πως στην βικτωριανή περίοδο και στην αριστοκρατική κοινωνία της εποχής οι αριστοκράτισσες κυρίες, ντυνόταν επί το πλείστον με την βοήθεια των υπηρετριών τους, από αυτές οι περισσότερες υπηρέτριες ήταν δεξιόχειρες και καθώς στεκόταν απέναντι από τις κυρίες τους για να τις κουμπώσουν, δεν ήταν αρκετά βολικό γι’ αυτές να έχουν τα κουμπιά αριστερά τους. έτσι επικράτησε με τα χρόνια η αλλαγή της θέσης των κουμπιών των γυναικείων ενδυμάτων από τα δεξιά στ’ αριστερά. Αυτό δήλωνε μάλιστα όσον αφορούσε τα γυναικεία ενδύματα με τα κουμπιά στην αριστερά πλευρά πως οικονομική ευμάρεια και  η κοινωνική τάξη ήταν μεγάλη, καθώς αποτελούσαν «απόδειξη» πως η κάτοχός τους διέθετε υπηρετικό προσωπικό.
Οι άνδρες διατήρησαν τα κουμπιά στην δεξιά πλευρά, γιατί συνήθως ντυνόταν… μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια των υπηρετριών.
Τα κουμπιά αλλάζουν μέγεθος και μεγαλώνουν προσθέτοντας κομψότητα και αξία στο ρούχο τόσο με το χρυσό χρώμα τους όσο και με διάφορα υλικά που είναι φτιαγμένα και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται σύμβολα τοποθετώντας κουμπιά με το λογότυπο του οίκου μόδας στα ρούχα!

Τα κουμπιά, άλλωστε, γενικά μας ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω από όταν έραβε τα ρούχα η μοδίστρα της γειτονιάς και αγόραζε όλων των ειδών τα μεγάλα σε μέγεθος κουμπιά, για να δώσει στα ρούχα τον χαρακτήρα που τους άρμοζε ή αργότερα ντύνοντας τα κουμπιά με ύφασμα και διάφορα άλλα υλικά, για να τονιστεί και να δοθεί  ο απαιτούμενος ρομαντισμός.

Αλλά και μεγάλοι οίκοι μόδας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μία άλλη πλευρά των μεγάλων κουμπιών και δη των brushed ( μπρούτζινα), για να αναδείξουν το μοντέρνο military style.
Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε τη σημαντικότητα των κουμπιών, εκτός του ότι ομορφαίνει τα ρούχα μας είναι και λειτουργικά απαραίτητα, έτσι όταν ένα από αυτά ξηλώνεται, το ρούχο φαίνεται τελείως γυμνό και φτωχό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις