Γιατροί χωρίς Σύνορα: Μαιευτική φροντίδα μάχη κατά της μητρικής θνησιμότητας

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Συχνά επισημαίνεται ότι η βελτιωμένη πρόσβαση σε επείγουσα μαιευτική περίθαλψη

είναι πολύ δαπανηρή, κάτι που καταρρίπτεται μέσα από την εμπειρία των MSF. Σε χώρες με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί η μητρική υγεία ως προτεραιότητα και να γίνει επένδυση σε στρατηγικές που διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε επείγουσα ποιοτική μαιευτική φροντίδα.
Το σύστημα παροχής  περίθαλψης που έχουν υιοθετήσει οι MSF στη Σιέρρα Λεόνε και το Μπουρούντι σώζει τις ζωές πολλών εγκύων γυναικών που κινδυνεύουν να πεθάνουν από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Τα περισσότερα περιστατικά είναι πολύ πιο σοβαρά και η ζωή των ασθενών απειλείται», δηλώνει η Μπέτι Ράνεϊ, μαία, στο πρόγραμμα των MSF στη Σιέρα Λεόνε. «Αν οι MSF δεν βρίσκονταν εδώ, πολλές από τις γυναίκες που έρχονται σε μας θα είχαν πεθάνει. Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι ότι αισθάνομαι ότι κάνω τη διαφορά για αυτές τις γυναίκες και εισπράττω την ευγνωμοσύνη των ασθενών μου», επισημαίνει και προσθέτει: «Το χειρότερο κομμάτι είναι ο θάνατος και  ότι ξέρω πως δεν μπορούμε να σώσουμε όλους τους ασθενείς».

Τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας των MSF σε αυτές τις χώρες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα τόσο για δωρητές όσο και για κυβερνήσεις και άλλες ΜΚΟ που σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα παραπομπής και στην παροχή επείγουσας μαιευτικής περίθαλψης σε καθημερινή 24ωρη βάση σε χώρες όπου η μητρική θνησιμότητα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες επείγουσας μαιευτικής φροντίδας είναι περιορισμένη.

Η περίπτωση της Αιθιοπίας, μικρά βήματα γεννούν μεγάλη ελπίδα

Όλο και περισσότερες γυναίκες γεννούν με ασφάλεια τα παιδιά τους
Στο Γουόρντερ της Αιθιοπίας, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων σε ένα απομονωμένο σημείο της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, μόνο το 3,8% των γυναικών λαμβάνει προγεννητική φροντίδα σε σύγκριση με το 42,1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ μόνο το 2,6% των τοκετών επιβλέπεται από επαγγελματία υγείας τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται στο 12,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.
Οι περισσότερες γυναίκες φέρνουν τα παιδιά τους στη ζωή, στο σπίτι τους ή στην ύπαιθρο με την βοήθεια της παραδοσιακής μαμής. Σε αυτή την ευπαθή περιοχή, είναι δύσκολο ή συχνά αδύνατο να βρει κανείς την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται εφόσον η περιοχή έχει αποσταθεροποιηθεί πλήρως από συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγείας να είναι δύσκολα προσβάσιμες.
Εδώ μια από τις κυριότερες δραστηριότητες των MSF είναι η προγεννητική φροντίδα των εγκύων γυναικών. . «Συναντώ γυναίκες που μερικές φορές περπατούν ως και δύο ώρες μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο του Γουόρντερ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη», δηλώνει η Ιμάν, μαία των MSF». «Οι γυναίκες ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να φτάσουν στο νοσοκομείο μας. Συχνά έχουν αποβάλει και έρχονται σε εμάς για θεραπεία. Πριν γεννούσαν στο ύπαιθρο, αλλά τώρα αισθάνονται σίγουρες πως θα λάβουν σωστή ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο μας».
Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ομάδες των MSF έχουν στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες να γεννήσουν με ασφάλεια. Πολλές από αυτές εισάγονται συχνά στο νοσοκομείο με επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους, κάποιες άλλες είναι λιποβαρείς, αδύναμες και αφυδατωμένες, όχι μόνο εξαιτίας των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, αλλά και λόγω των πολλαπλών κυήσεων μεταξύ των οποίων μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα. Κάθε μήνα γεννιούνται κατά μέσο όρο στο νοσοκομείο 20 μωρά.

“Πριν από εφτά μέρες έφερα στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Γέννησα το μωρό μου στους θάμνους όπου ζω, όπως έκανα και με τα προηγούμενα μωρά μου, έχω δέκα παιδιά….Μετά τον τοκετό αρρώστησα. Κάναμε δύο ώρες μαζί με την οικογένειά μου μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο. Νιώθω πως τώρα που είμαι εδώ , είμαι καλά.
Πόνεσα πάρα πολύ, αλλά κάθε μέρα που περνά εδώ μέσα νιώθω όλο και καλύτερα. Αν έμενα στην ύπαιθρο και δεν ερχόμουν στο νοσοκομείο, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να μου συμβεί». Μπαντού, έγκυος, 40 ετών, ζώνη Ντόλο της Αιθιοπίας.
Η εκστρατεία αλληλεγγύης «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για ευάλωτους, «ξεχασμένους» και κοινωνικώς αποκλεισμένους ασθενείς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Πάντα με έμφαση στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς και χωρίς κανένα κριτήριο εθνικότητας, φύλου, θρησκευτικής ή πολιτικής πεποίθησης. Γιατί όπου υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχουν σύνορα.

Μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης εδώ: www.pastilies.gr
www.msf.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις