Τήνος

Γράφει η Μαρία Κ. Αλιμπέρτη
Ανάμεσα στην Άνδρο και τη Μύκονο βρίσκεται το ξακουστό νησί στο οποίο η εκκλησία της Παναγία χάρισε πανορθόδοξη αίγλη και ακτινοβολία.

Με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και τη φυσική της ομορφιά, παραμένει άγνωστη, περιμένοντας να την ανακαλύψει ο ταξιδιώτης εκείνος που θα περιηγηθεί στα όμορφα ολόλευκα σοκάκια της πόλης, συναντώντας τα μαρμάρινα αριστουργήματα της τέχνης που στολίζουν όλο το νησί, στα παραδοσιακά χωριά της.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα της Τήνου, μια όμορφη πόλη όπου διατηρούνται πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια. Μαγευτικές οι ακρογιαλιές, τα μονοπάτια της, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια που εναλλάσσονται με τους ανεμόμυλους και τους περιστεριώνες, με θέα στο απέραντο γαλάζιο το υ Αιγαίου.

Εδώ θα υπάρχουν τα περισσότερα εκκλησάκια από όλες τις Κυκλάδες. Τα χωριά της Τήνου είναι σκορπισμένα σ’ ολόκληρο το νησί σε σχετικά κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει πεζοπορώντας, διασχίζοντας διατηρημένα μονοπάτια εξαίρετης ομορφιάς.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Τήνος ήταν η κατοικία του Αιόλου, του θεού των ανέμων, αλλά τα ίχνη της πρώτης εγκατάστασης στο νησί ανάγονται στη νεολιθική και την πρωτοκυκλαδική εποχή.

Σχετικές δημοσιεύσεις