Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για τη στήριξη του ρωσικού τουριστικού ρεύματος

Σύμφωνα με το Κέρδος, φουλάρει τις μηχανές το υπουργείο Εξωτερικών και οι προξενικές αρχές που εποπτεύει,

εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Κύριος στόχος να μπορέσει να λάβει η εγχώρια τουριστική βιομηχανία μέρισμα από τις απώλειες που έχει η ανταγωνίστρια Τουρκία, που υπολογίζονται στα 8 δισ. δολάρια.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από αγώνα δρόμου που έκανε από τις 15/12 ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, στενοί του συνεργάτες καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες με κατάθεση νομοτεχνικών ρυθμίσεων για την άρση ποικίλων εμποδίων, εν όψει της νέας σεζόν θα λειτουργήσουν 28 Visa Application Centers (VAC) στη ρωσική επικράτεια για την έκδοση βιομετρικών θεωρήσεων εισόδου. Επίσης, με συντονισμένες ενέργειες ενισχύονται με προσωπικό τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία με στόχο μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των σταθμών εργασίας για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων για τη χορήγηση βίζας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου, στόχος είναι να λειτουργούν μαζί με τα παλιά και όλα τα νέα Visa Application Center (VAC), ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι προσλήψεις και οι μεταθέσεις προσωπικού στα προξενεία, κυρίως της Μόσχας, αλλά και των άλλων δύο (Νοβόροσισκ και Αγία Πετρούπολη).
Συνολικά θα λειτουργούν σε όλη τη Ρωσία, 27 VAC, ενώ αναμένεται να διπλασιαστούν στις 70 οι θέσεις εργασίας, καθώς και να αυξηθεί από οκτώ σε 30 τουλάχιστον άτομα το προσωπικό στα προξενεία.
Επισημαίνεται ότι με οκτώ άτομα στο προξενείο της Μόσχας εκδόθηκαν πέρυσι 500.000 βιομετρικές βίζες. Τώρα που ήδη απασχολούνται 16 άτομα, όπως εκτιμούν από το υπουργείο η αποτελεσματικότητα θα βελτιωθεί σημαντικά.
Αναλυτικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία, υπό του προξενείου του Νοβόροσισκ, VAC σε τρεις πόλεις. Με κέντρο την Αγία Πετρούπολη θα λειτουργήσουν VAC σε έξι πόλεις. Μέχρι τώρα, λειτουργούσαν σε δύο πόλεις, τώρα θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες ένα ακόμη και μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσουν τα άλλα τρία.
Στη Μόσχα από τις 28 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει ένα νέο VAC, αποκλειστικώς για ιδιώτες, ενώ το υφιστάμενο θα εξυπηρετεί τα ταξιδιωτικά γραφεία. Συνεπώς, θα υπάρξει ουσιαστικά διπλασιασμός του δυναμικού στη Μόσχα. Επίσης άλλα τρία κέντρα θεωρήσεων είναι νέα και θα αρχίσουν τη λειτουργία τους από τέλη Μαρτίου, εφόσον είναι έτοιμος ο ανάδοχος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε όλες τις προξενικές αρχές θα λειτουργήσουν και κινητές μονάδες βιομετρίας καθώς και mini vac. Όπως έχει συμφωνηθεί με τον ανάδοχο, θα λειτουργεί κινητές μονάδες βιομετρίας και σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία θα εξυπηρετεί περιοχές όπου δεν υφίστανται Vac και συγκεντρώνεται ικανός αριθμός αιτημάτων. Επίσης οι κινητές μονάδες θα εξυπηρετούν ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούν εξυπηρέτηση vip. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό οι πόλεις της ρωσικής ομοσπονδίας οι οποίες έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Τέλος, το επόμενο διάστημα ο πάροχος θα λειτουργήσει μικρές μονάδες vac σε επιχειρήσεις όπως τράπεζες κ.λπ.
Στη χώρα μας ο αριθμός των Ρώσων τουριστών τριπλασιάσθηκε μέσα σε τρία χρόνια και από 451,2 χιλιάδες το 2010 έφθασε το 2013 στο 1,352 εκατ., για να πέσει στη συνέχεια λόγω κυρίως της κρίσης που έπληξε τη ρωσική οικονομία και της υποτίμησης του ρουβλίου, στο 1,250 εκατ. το 2014 και στους 512,8 χιλιάδες το 2015. Η χώρα μας βρέθηκε από την τρίτη θέση ως προορισμός των Ρώσων στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία του Russian Union of Travel. Ο ίδιος Οργανισμός ανέφερε ότι οι Ρώσοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2015, μειώθηκαν κατά 31,3% στους 12,1 εκατ. και ήταν αυτή η μεγαλύτερη μείωση μετά τη μεγάλη κρίση του 1998, που ήταν τότε 24,4%. Το 2014 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε μόλις κατά 4%.
Όπως αναφέρεται, 42 εξειδικευμένα άτομα θα ενισχύσουν τις διπλωματικές και προξενικές μας αρχές εξωτερικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σε τρίτες χώρες. Αυτό θα γίνει με τη χρηματοδότηση αποσπάσεων προσωπικού και με τη χρηματοδότηση προσλήψεων επιτόπιου προσωπικού. Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι πέρσι οι ελληνικές αρχές στη Μόσχα εξέδωσαν 500.000 τουριστικές visa και φέτος εκτιμάται ότι τα αιτήματα θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 20%. Στόχος πάντως είναι η προσέλκυση των «καλών επισκεπτών» καθώς λόγω τιμών τα μεσαία ρωσικά στρώματα είτε θα επιλέξουν εγχώριους προορισμούς λόγω και της συναλλαγματικός ισοτιμίας, είτε θα προτιμήσουν την Ισπανία που έχει πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Πάντως εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, κάνουν λόγο για πτώση 70% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Τουρκίας. Η γερμανική TUI, αναφέρει πτώση της τάξης του 40% στις κρατήσεις ενώ η βρετανική Thomas Cook σημειώνει ότι οι περισσότεροι πελάτες της επιλέγουν για διακοπές την Ισπανία, την Κούβα και τις ΗΠΑ και πολλοί λιγότεροι την Τουρκία, που πέρσι μέτρησε μεγάλες απώλειες από την Ιταλία (-27%) και την Ιαπωνία (-40%).
Η γειτονική χώρα θα μετρήσει μεγάλες απώλειες και την Ρωσία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της και ενώ ήδη από πέρσι «έχασε» 500.000 Ρώσους τουρίστες, από τα περίπου 4 εκατ. που προέρχονται κυρίως από τη μεσαία οικονομικά στρώματα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις