ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ-ΤΡΙΧΟΑΝΑΠΤΥΞΗ

Για γυναίκες από 5 έως 105 ετών – Γράφει ο Βασίλης Ντάτσος, HAIR STYLIST (http://www.ntatsoshair.com/)
«Σε μια νύχτα μου ‘χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά , μαύρη την καρδιά» έλεγε το παλιό λαϊκό τραγούδι. Το θεατρικό έργο «Η φαλακρή τραγουδίστρια»…

Που να φανταστεί ο συγγραφέας ότι θα έφτανε η εποχή να γίνεται  μεταμόσχευση μαλλιών.

Να μην σας μπερδεύω όμως , γι’ αυτό θα πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα.
Πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που ασπρίζουν τα μαλλιά μέσα σε μια νύχτα που λένε ή να πέσουν όλα. Σπανίως αλλά γίνεται. Γιατρός δεν είμαι να εξηγήσω τις περιπτώσεις αυτές αλλά από πείρα κι από αυτά που έχω δει μπορώ να σας πω δυο λόγια..

Ένας θάνατος, ένα δυνατό σοκ, μια μεγάλη τρομάρα, μια σύγχυση , μια στεναχώρια στις εξετάσεις, μια ερωτική απογοήτευση κλπ είναι σοβαροί λόγοι για να ασπρίσουν ή και να πέσουν τα μαλλιά όλα ή κατά διαστήματα σαν τρύπες. Για το άσπρισμα δεν γίνεται τίποτα μόνο χρώμα. Για την πτώση χρειάζεται οπωσδήποτε γιατρός. Συμβουλή δική μου: «Πρέπει να είσαι και λίγο αναίσθητος αλλιώς τα χάνεις όλα!»
Θα σας πω δυο περιπτώσεις για να καταλάβετε γιατί τα λέω έτσι.

Το ίδιο διάστημα περίπου έπεσαν τα μαλλιά σε δυο φίλες μου. Η μία ήταν τραγουδίστρια –αλήθεια όμως όχι σαν το θεατρικό έργο-. Της έφυγε μια λωρίδα πίσω στο σβέρκο σχεδόν τρεις πόντοι. Της είπα να μην στεναχωριέται , πήγε και στο γιατρό, είχε και μακριά μαλλιά , δεν φαινόταν τίποτα, ήταν και λίγο αναίσθητη… Σε τρεις μήνες είχαν αρχίσει να βγαίνουν οι καινούριες τρίχες!

Η άλλη φίλη μου είχε κάνει τρύπες μικρές σε ορισμένα σημεία πάνω και πλάγια. Ενώ είχα πει τα ίδια πράγματα και στις δύο η συγκεκριμένη ήταν συνέχεια στον καθρέπτη τα κοίταγε κι έκλαιγε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Από τη μεγάλη της στεναχώρια, σας πληροφορώ ότι μάδησε παντού. Στην κυριολεξία παντού!  Έγινε βέβαια καλά μετά από αρκετούς μήνες αλλά με την επέμβαση των ιατρών του Νοσοκομείου Συγγρού και με πολλές ενέσεις σε όλο το κεφάλι.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι στους άνδρες και ιδίως στα νεαρά αγόρια μεταξύ 20-30 όταν βλέπουν να χάνουν τα μαλλιά τους χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους. Οι γιατροί λένε στους περισσότερους ότι φταίει το άγχος και η κληρονομικότητα. Εγώ λέω ότι φταίνε κι άλλα πράγματα.. Δηλαδή όταν έχει ξεκινήσει η φαλάκρα πάνω και λίγο πίσω στην κορυφή πέφτει μεγάλη στεναχώρια και μαύρο πένθος. Αυτό είναι το χειρότερο.

Ένα άλλο είναι το συχνό λούσιμο με το οποιοδήποτε σαμπουάν Το σαμπουάν πρέπει να είναι το κατάλληλο για κάθε τύπο μαλλιών (Λιπαρά-Μέτρια-Ξηρά). Πρέπει να το διαλύουμε με νερό, να μην μπαίνει πηχτό και ούτε στο πιο ευαίσθητο σημείο (μπρος και κορυφή) διότι θα καταστρέψει τις καινούριες τρίχες (φύτρες) και δεν θα προλάβουν να μεγαλώσουν. Άρα δεν έχουμε τριχοανάπτυξη. Επομένως λιγοστεύουν. Πίσω στο σβέρκο και λίγο πιο πάνω είναι τα πιο γερά μαλλιά. Εκεί πρέπει να μπαίνει το σαμπουάν κι αν κάποιος λούζεται κάθε μέρα ένα χέρι φτάνει.
Ένα άλλο κακό για το κεφάλι είναι όταν παίζουν ποδόσφαιρο και χτυπάνε κεφαλιές στη μπάλα. Η μπάλα με τη δύναμη που προσκρούει στο κεφάλι τραυματίζει το βολβό της τρίχας και τη σακατεύει. Γι’ αυτό λίγες κεφαλιές!

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί τριχόπτωση είναι το κράνος στο στρατό, το τζόκεϊ και το κράνος της μηχανής. Τα του στρατού( δηλ το κράνος της σκοπιάς και το τζόκεϊ) έχουν πλαστικό περίβλημα εσωτερικά. Αυτό δεν αφήνει να αναπνεύσει το δέρμα και δημιουργεί πτώση μπροστά και γύρω-γύρω. Το δε κράνος της μηχανής πρέπει να έχει πάνινο προστατευτικό.

Ένα άλλο θέμα που δεν ξέρω εάν γραφτεί γιατί είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω γραπτώς είναι το Σεξουαλικό! Μη γελάτε.  Οι περισσότερες λένε ότι οι φαλακροί (καραφλοί) άνδρες είναι πολύ σεξουαλικοί. Ίσως έχουν δίκιο. Δεν ξέρουν όμως ότι η μηχανή του άνδρα έχει ορισμένα σεξουαλικά χιλιόμετρα να διανύσει. Εάν τρέχει με χίλια  τα τελειώνει γρήγορα και με προβλήματα στο τέλος. Ενώ αν πηγαίνει σιγά-σιγά η μηχανή αντέχει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τι θέλω να πω μ’ αυτό. Οι πολλές φορές την ίδια μέρα..στο τέλος αδειάζει η σπονδυλική στήλη. Αδειάζει και το κεφάλι. Ενώ αλάργα-αλάργα είμαστε μια χαρά κι έχουμε και τα μαλλιά μας!

Αυτό (το συγκεκριμένο που σέρνει καράβι) υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Πάντα έσερνε από σχεδίες και πιρόγες μέχρι τάνκερ και κρουαζιερόπλοια. Γι’ αυτό αλάργα-αλάργα δεν το χάνουμε.
Στις γυναίκες παίζει ρόλο η άστατη περίοδος, ο θυρεοειδής η έλλειψη σιδήρου κλπ γι’ αυτό πρέπει να κάνουν εξετάσεις ακόμη και για τις αποθήκες σιδήρου.
Επίσης και για τα δύο φύλλα η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο κεφάλι. Γι’ αυτό απαραιτήτως καπέλο!  Εξάλλου έχουμε συνηθίσει τα καπέλα , όλοι καπέλο βάζουν. Η ΔΕΗ η ΕΦΟΡΙΑ το ΙΚΑ κλπ. Ένα καπέλο και για τον ήλιο δεν βλάπτει αυτό κάνει καλό.
Η Δίαιτα είναι ένας άλλος λόγος πτώσης μαλλιών. Δεν εννοούμε τη «λογική» δίαιτα, εννοούμε την εξαντλητική. Διότι δεν μπορεί αγαπητοί μου να σκεπτόμαστε τον Απρίλη ότι έχουμε πάρει  όλο το χρόνο 15 κιλά και να θέλουμε να τα χάσουμε σε ενάμισι μήνα. Δεν γίνεται! Φυσικό είναι όταν πέφτει όλος ο οργανισμός, να πέσουν και τα μαλλιά..

Τώρα που το θυμήθηκα , μια πελάτισσά μου (πολύ παλιά) έκανε δίαιτα κι έπινε πολύ καροτόζουμο. Κιλά τα καρότα! Αυτά κάνουν καλό στα μάτια στο δέρμα κλπ. Όμως είχε τέτοια τριχόπτωση που έχασε σχεδόν όλα της τα μαλλιά. Πέφτανε τούφες! Στο τέλος της είπαν οι γιατροί ότι έφταιγε το υπερβολικό καροτόζουμο. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολή γενικά κάνει κακό.

Με ρωτούν συχνά εάν υπάρχει κάποιο καλό σαμπουάν που να είναι για την τριχόπτωση. Τα σαμπουάν είναι για κάποια συγκεκριμένη δουλειά. Δηλαδή να καθαρίζουν τα μαλλιά. Για την τριχόπτωση υπάρχουν άλλα προϊόντα είτε σε αμπούλες είτε σε λοσιόν κλπ. Όμως υπάρχουν και προϊόντα που είναι για την τριχοανάπτυξη . Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Τα προϊόντα για την τριχόπτωση ενεργούν στη ρίζα επιδερμικά και μέσα στο βολβό και λίγο πιο μέσα. Ενώ για την τριχοανάπτυξη βοηθούν την τρίχα από τη γέννησή της μέχρι να μεγαλώσει και να γίνει γερή και σταθερή.

Αλλά με τα προβλήματα που έχουμε ποιος έχει γερά μαλλιά; Μόνο οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν γερά μαλλιά. Γι’ αυτό και οι άντρες έσερναν τις γυναίκες τους από τα μαλλιά και δεν πάθαιναν τίποτα!

Βασίλης Ντάτσος- HAUTE COFFURE  
Γαλάτσι- Αετοράχης 19, τηλ:210 2233133

Σχετικές δημοσιεύσεις