Αντζελίνα Τζολί: Ειδική περίπτωση

Τα υπέρ και τα κατά της δημοσιοποίησης μιας μαστεκτομής
The New York Times

Το 1974 η Μπέτι Φορντ, τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή. Με τη δήλωσή της αποστέρησε από την ασθένεια το πέπλο μυστικότητας με το οποίο την κάλυπταν οι άρρωστοι και άνοιξε μια νέα σελίδα στην προσέγγιση της ασθένειας.
Πριν από μερικές ημέρες, μια άλλη πρώτη κυρία, του θεάματος αυτή τη φορά, η Αντζελίνα Τζολί, ανάγκασε την κοινή γνώμη να εστιάσει την προσοχή της στην ίδια ασθένεια. Mόνο που αυτή τη φορά το μήνυμα ήταν πολύ πιο ηχηρό: «Mια γυναίκα με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού πρέπει να αισθάνεται αρκετά δυνατή και να επιλέξει τη μαστεκτομή αν θέλει να αποτρέψει με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση της νόσου». Με το άρθρο της στους New York Times η ηθοποιός εξηγεί πως η απόφασή της επηρεάστηκε από την εμπειρία που είχε βλέποντας τη μητέρα της να πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο των ωοθηκών και πως η αγάπη της για τα παιδιά της την οδήγησε στην προληπτική μαστεκτομή.
Πολλοί ειδικοί και οργανώσεις ασθενών επαίνεσαν τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τις εναλλακτικές λύσεις και ενδυναμωμένη με γνώση έλαβε την απόφασή της. Η δημοσιοποίηση της προσωπικής της ιστορίας θα κάνει κάποιες γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού να υποβληθούν στη γενετική εξέταση, κι έχοντας μπροστά τους τα δεδομένα, να κάνουν τις δικές τους επιλογές.
Από την άλλη, κάποιοι ειδικοί διατυπώνουν τον φόβο ότι η αποκάλυψη της Τζολί θα παρερμηνευθεί και θα πυροδοτήσει μια τάση για μαστεκτομές ακόμα και όταν δεν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητες. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, οι γιατροί καταγράφουν ραγδαία αύξηση των λεγομένων προφυλακτικών / προληπτικών μαστεκτομών σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκινικό όγκο στον έναν μαστό και αποφασίζουν να αφαιρέσουν και τον άλλο, παρότι δεν διαθέτουν τις μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.
Ωστόσο, η κατάσταση της διάσημης ηθοποιού είναι σπάνια. Μεταλλάξεις των BRCA1 – BRCA2 προκαλούν μόλις το 5% έως 10% των καρκίνων του μαστού και 10% έως 15% των καρκίνων των ωοθηκών στις ΗΠΑ. Ο δρ Κένεθ Οφιτ, επικεφαλής του τμήματος γενετικής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης, λέει ότι το 30% των γυναικών που είναι φορείς των μεταλλάξεων αποφασίζει και υποβάλλεται σε προληπτική μαστεκτομή, ενώ οι γυναίκες που έχουν δει συγγενείς τους να πεθαίνουν χτυπημένες από τη νόσο σε νεαρή ηλικία είναι αυτές που αποφασίζουν ευκολότερα να υποβληθούν στην επέμβαση.
«Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να κατανοήσει ότι η κατάσταση για τους φορείς των γονιδίων αυτών είναι ιδιαίτερη», προσθέτει η δρ Μόνικα Μόροου, επικεφαλής του τμήματος καρκίνου του μαστού στο Μεμόριαλ Σλοαν Κέτερινγκ. Η προληπτική / προφυλακτική μαστεκτομή έχει νόημα μόνο για τις γυναίκες που διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν.
Αντιθέτως, η τάση που διαπιστώνεται μεταξύ γυναικών, που παρότι δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο επιλέγουν τη μαστεκτομή ως μέτρο πρόληψης, είναι ανησυχητική. Κάποιες θεωρούν ότι ο κίνδυνος του καρκίνου ή της επανεμφάνισής του είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι, ενώ άλλες πιστεύουν ότι η εμφάνισή τους, με τη αποκατάσταση και των δύο μαστών, θα είναι καλύτερη.
Το γεγονός ότι η Τζολί είναι μητέρα έξι παιδιών, διάσημη ηθοποιός που πάντα υποδύεται δυναμικές γυναίκες, προφανώς θα επηρεάσει πολλές. Ομως, όπως υπογραμμίζει η δρ Ιζαμπέλ Πεντροσιάν, ογκολόγος στο αντικαρκινικού κέντρου Μ. Ντ. Αντερσον στο Χιούστον του Τέξας, «η περίπτωση της Αντζελίνα Τζολί είναι ιδιαίτερη και δεν πρέπει επ’ ουδενί οι γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της χωρίς πρώτα να το συζητήσουν με τους ειδικούς και να πεισθούν ότι αυτή η λύση είναι αναγκαία». Και καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ότι η δημοσιοποίηση του δικού της προβλήματος θα κάνει όσες γυναίκες έχουν μητέρες, θείες, γιαγιάδες κι αδελφές, που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, να εξετασθούν για να δουν μήπως έχουν και αυτές τα γονίδια».

Σχετικές δημοσιεύσεις