Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού- Urban Futures – 13-19/11ου

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», Ίλιον Αττικής
Κυριακή 13 – Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Urban Futures είναι ο τίτλος των εργαστηρίων αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας που οργανώνονται συστηματικά από το 2007, απευθυνόμενα σε Γάλλους και Γερμανούς τελειόφοιτους σπουδαστές αρχιτεκτονικής. Η θεματολογία των εργαστηρίων κινείται γύρω από τις περιοχές μετεξέλιξης των μητροπολιτικών συγκροτημάτων και επικεντρώνουν σε θέματα ελεύθερων χώρων, συγκοινωνιών, κατοικίας κ.α. Πρόκειται για εντατικές σχεδιαστικές εμπειρίες, εβδομαδιαίας διάρκειας, με πειραματικές μεθόδους και στόχους.

Κατά τη φετινή, 5η έκδοσή του, το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», μεταξύ 13 – 19 Νοεμβρίου 2011 και θα  αφορά στη διαμόρφωση ιδεών και προτάσεων για τη μετεξέλιξη του Πάρκου σε ένα σύγχρονο χώρο αναψυχής, δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, εξήντα Γάλλοι, Γερμανοί και Έλληνες φοιτητές θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού Urban Futures, έτσι ώστε η προβληματική που αναπτύσσεται με βάση τη δυναμική και την προοπτική του Πάρκου να αποτελέσει για πρώτη φορά αντικείμενο διεθνούς μελέτης. Το Εργαστήριο θα επικεντρωθεί σε θέματα ορίων, διόδων, συνδέσεων, προσβασιμότητας, λειτουργικών χώρων και κτιριακών εγκαταστάσεων, φάσεων ανάπτυξης, προστασία του φυσικού οικοσυστήματος του Πάρκου και ένταξή του σε ένα γενικότερο σύστημα αστικού πρασίνου, προώθηση νέων ιδεών σε συνάρτηση πάντα με τους ιδρυτικούς του στόχους.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, από τις 11.00πμ, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης για το κοινό, και παρά την πειραματική τους μορφή αναμένεται να δώσουν την ώθηση για συστηματική μελέτη και σχεδιασμό έτσι ώστε να επανακαθοριστεί ο ρόλος και η λειτουργία του Πάρκου και να αναδειχθεί η κοινωνική και οικολογική σημασία του.

Στο Εργαστήριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Elysée, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Goethe-Institut και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Διοίκησης & Διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμμετέχουν:

Η Αρχιτεκτονική Σχολή Paris – Malaquais, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Duisburg – Essen, η Σχολή Πολεοδόμων του Πανεπιστημίου Dortmund και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κολοκυθά Καρολίνα, Γραμματεία Διεύθυνσης στο Goethe-Institut Athen, Τηλ.: 0030 210 3661 002, Φαξ: 0030 210 3643 518, email: gi@athen.goethe.org

ΠΗΓΗ:Αρχείο Ορνιθολογικής

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία                                                     
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα 10682
τηλ./φαξ: 210 8228704 & 210 8227937

Σχετικές δημοσιεύσεις