Χειμερινό Κολύμπι, είναι Ελληνική υπόθεση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέλετε να γίνετε χειμερινοί κολυμβητές; Γιατί όχι; Η χειμερινή κολύμβηση

είναι, ιδανική για το κλίμα της χώρας μας και η υγιεινότερη μορφή θαλασσινής άθλησης.

Είναι γεγονός πως αν οι Έλληνες εκμεταλλεύονταν αυτό το υγιεινό σπορ θα εξαφανιζόταν και η παραμικρή η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εφόσον είναι χειμερινός κολυμβητής!

Αν νομίζετε πως είναι αστείο πρέπει να σκεφθείτε πως κάνοντας συστηματικά μπάνιο στην θάλασσα τον χειμώνα δεν μειώνεται μόνο η πιθανότητα να κρυολογήσετε αλλά και να αρρωστήσετε από οποιαδήποτε αρρώστια αφού το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ανθεκτικό.

Θα σας δώσουμε λοιπόν μερικές χρήσιμες οδηγίες, για όσους / όσες από σας θέλετε να ξεκινήσετε τις βουτιές στη θάλασσα αυτή την εποχή:

Πρώτα πάτε στον γιατρό για ένα κλασικό τσεκάπ και αν όλα είναι καλά ξεκινήστε σιγά – σιγά με μια ομάδα χειμερινών κολυμβητών, ποτέ μόνοι σας σε παραλία ειδικά για σας που ξεκινάτε ένα καινούριο σπορ.

Κάθε άνθρωπος που είναι καλά στην υγεία του, θα διατηρήσει αυτήν την καλή του υγεία ακόμη περισσότερο και για πολύ περισσότερα χρόνια, αν ασχοληθεί με την χειμερινή κολύμβηση.

Το νερό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι σχετικά ζεστό  σε σχέση με άλλες θάλασσες, όμως εσείς να βουτήξτε σιγά-σιγά, εκπαιδεύοντας  το σώμα σας, ρίχνοντάς του που-και-που λίγο νερό, εναλλακτικά αρχίστε να αλείβεστε μ’ αυτό, καθώς περπατάτε στα ρηχά.

Ελάχιστα λεπτά της ώρας είναι ήδη υπερ. – αρκετά να ξεκινήσετε.

Βραχείτε και αν κρυώνετε σκουπιστείτε αμέσως και φορέστε γρήγορα ζεστά ρούχα, χοροπηδήστε συγχρόνως, κινηθείτε μην μένετε ακίνητοι.

Συχνά οι χειμερινοί κολυμβητές παρουσιάζουν «εξοστώσεις» που αναπτύσσονται στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, μπροστά από την τυμπανική μεμβράνη χαρακτηρίζεται ως «νόσος των χειμερινών κολυμβητών».

Φορέστε ειδικές ωτοασπίδες διαμορφωμένες στο σχήμα του αυτιού που βοηθάνε στην πρόληψη των προβλημάτων που δημιουργούνται από υπερβολική έκθεση του αυτιού στον αέρα και στο κρύο.

Θα επαναλάβουμε πως για να ξεκινήσετε πρέπει να κάνετε τσεκάπ και να κάνετε την προσπάθειά σας με παρέα, η καλύτερη λύση είναι να γραφτείτε σε κάποιον σύλλογο χειμερινών κολυμβητών!

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Δημοσιογράφος

Σχετικές δημοσιεύσεις