Οι φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά περιοχές με μαστιχόδενδρα στη Χίο

Σε ύφεση βρίσκονται τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης όλα τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Χίο κατακαίοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις αλλά και εκτάσεις με μαστιχόδεντρα.

 

Οι μαστιχοπαραγωγοί έχουν ήδη πληγεί σφοδρά από την πύρινη λαίλαπα. Μιλώντας στο «Βήμα», ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος επισήμανε ότι η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα είναι ολοκληρωτική στα χωριά Ελάτα και Βέσσα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι από όσα έχει ήδη επισκεφθεί το απόγευμα της Δευτέρας το 70% των μαστιχοκαλλιεργειών έχουν καταστραφεί, περίπου 12 τόνοι μαστίχας.

Πράγματι, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ.Τούμπου, η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Παρά την ύφεση των μετώπων ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει καθώς οι εστίες της φωτιάς δεν έχουν απολύτως κατασβεστεί κάτι που επιχειρούν να κάνουν από το πρωί της Τρίτης τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία δεν αποχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας από το νησί αλλά παρέμειναν εκεί.

Συγκεκριμένα, θέλοντας να κερδίσει χρόνο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής πήρε την απόφαση σημαντική δύναμη των εναέριων πυροσβεστικών μέσεων να παραμείνουν στο αεροδρόμιο Ομηρος της Χίου. Ετσι δύο Canadair και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα παρέμειναν στο νησί και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι την επιχείρηση κατάσβεσης των ενεργών μετώπων που παρόλα αυτά βρίσκονται σε ύφεση.  

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Εντωμεταξύ στη Χίο μεταβαίνει την Τρίτη  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.
http://www.tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις