Ο χωρισμός μπορεί να σου τσακίσει αξιοπρέπεια, όμως δεν τελειώνει και η ζωή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ζωικό βασίλειο, είναι γεμάτο ζευγάρια που συνενώνονται

για να διαιωνίσουν το είδος τους και ανάλογα με αυτό συνεχίζουν μαζί την ζωή τους ή παίρνουν ο καθένας τον δρόμο τους ξεχωριστά όπως πχ. : τρυφερά τα περιστέρια, τα υπέροχα δελφίνια, η επιβλητική αρκούδα,  ο τεράστιος ελέφαντας αλλά και πολύ γνωστός μας… άνθρωπος.

Φυσικά το ζευγάρωμα δεν είναι μόνο ανθρώπινο κοινωνικό φαινόμενο, η κοινωνική μονογαμία ανήκει  στα πουλιά, που σύμφωνα με μελέτη το 90% των πουλιών διατηρούν δεσμό με ένα άτομο κάθε φορά, με το οποίο συζούν τεκνοποιούν και συνεργάζονται στην ανατροφή των παιδιών τους.

Υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο παραδείγματα παντοτινής και ανιδιοτελούς αγάπης ζώων που μένουν μαζί για ολόκληρη τη ζωή τους, ζώα συνεχίζουν μια μοναχική χωρίς ταίρι ζωή αν το ταίρι τους έχει πεθάνει, μέχρι και ζώα που αν χάσουν το ταίρι τους… αυτοκτονούν.

Σχεδόν τις ίδιες συμπεριφορές έχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι ενώνονται για πολλούς λόγους, ελάχιστοι συνεχίζουν να ζουν μαζί ως το τέλος της ζωής τους ενώ οι περισσότεροι απομακρύνονται παίρνοντας διαζύγιο ή διαλύοντας μια σχέση που είχε πολύ συναίσθημα και πολύ έρωτα, και γενικά ήταν περίπλοκη.

 Για τα ζώα ο αποχωρισμός είναι επίπονος όταν έχει την μορφή θανάτου του ενός από τους δύο συντρόφους ή είναι βίαιος κατά την αιχμαλωσία τους από τον άνθρωπο, για τους ανθρώπους ο χωρισμός είναι επίπονος όταν είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης σχέσης.

 Μπορεί ένας  χωρισμός να προκαλέσει πόνο τέτοιο που να σου τσακίσει αξιοπρέπεια, που μέχρι να το συνειδητοποιήσεις να ξεσπάσεις σε παρακάλια για αρχή, τηλεφωνήματα, μηνύματα, και μετά μια απόλυτη σιωπή, δεν εννοείς να το καταλάβεις τι συνέβη αλλά μένεις μόνος.

 Μια εικονική εγκεφαλική έρευνα με μαγνητικές τομογραφίες, διεξήγαγε μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Saint Louis για να μελετήσει τις νευρολογικές αντιδράσεις στα ζητήματα αγάπης και έρωτα απέδειξαν πως η αγάπη είναι ένα ναρκωτικό. Μπόρεσαν να δουν ότι οι άντρες και γυναίκες που δήλωναν πως είναι ερωτευμένοι μέχρι θανάτου, είχαν αυξημένη δράση στις ζώνες ευχαρίστησης του εγκεφάλου- τις ίδιες ζώνες που επηρεάζονται έτσι υπό την επήρεια ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη.

 Γεγονός είναι πως όσο καλύτερα κατανοούμε πώς χειρίζεται ο εγκέφαλός μας την ερωτική απόρριψη, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτουμε τρόπους να σώζουμε σχέσεις που αποτυγχάνουν αλλά και να ξεπερνάμε και τους πιο δύσκολους χωρισμούς.

 Σύμφωνα με έρευνα, όσον αφορά τις γυναίκες που θέλουν να χωρίσουν, οι οποίες είναι και η πλειοψηφία, οι λόγοι που τις ωθούν σε αυτή την απόφαση είναι , σχετίζονται με την εργασία τους με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

 Η καθημερινότητα αλλάζει για τους ανθρώπους που χωρίζουν νιώθουν ανασφάλεια και πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο ζωής τους μια και άλλα ξε η ίδια τους η ζωή. Προσοχή όμως υπάρχουν πράγματα που σνε πρέπει να κάνετε, πράγματα που αν τα ξεπεράσετε θα είσαστε νικητές σε αυτή την δύσκολη στιγμή.

 • Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, ωστόσο αυτό που χρειάζεστε είναι έναν άνθρωπο που θα σας δώσει αγάπη και θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια. Αυτό ακριβώς, θα κρατήσετε.

• Δώστε χρόνο σε σας, μόνο ο χρόνος βοηθάει να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά.

• Αφήστε πίσω το παρελθόν και μην επικοινωνείτε με τον πρώην,  καθώς κάθε πράγμα που έχει μείνει στο παρελθόν έχει μείνει πίσω για κάποιο λόγο.

• Διαβάστε ένα καλό βιβλίο, απασχολήστε το μυαλό σας, ξεκινήστε ένα hobby ή επιλέξτε να δείτε μια ταινία, μόνη ή με παρέα.

• Αφήστε τα  τραγούδια χωρισμού, ακούστε κάτι πιο εύθυμο.

• Μια μικρή ποσότητα γλυκού είναι αρκετή για να διεγείρει τον εγκέφαλό σας, μην παρασύρεστε με μεγάλα μπολ παγωτού ή ένα κουτί σοκολατάκια, όχι δεν αποτελούν παρηγοριά.

• Μην κατασκοπεύετε την σελίδα του στο facebook.

• Μην μένετε online στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης περιμένοντας κάποιο μήνυμα.

Ο Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του λόγους, για να δώσει τέλος σε μία σχέση και φυσικά, δίνει τις ανάλογες εξηγήσεις, αυτό που μετράει πλέον είναι να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται και το μόνο που μετρά είναι να κλείσουν οι πληγές που δημιουργήθηκαν πρωτίστως από μια πολύπλοκη σχέση που ζήσατε και μετά από τον χωρισμό.

 Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Δημοσιγράφος

www.emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις