Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στο Ν. Ηράκλειο

Στις 31 Μαρτίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα διαθέτει τα «βιβλία» της προς ανάγνωση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δε διαθέτει χάρτινα βιβλία. Αποτελείται από ανθρώπους, πρόθυμους να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τα βιώματά τους με τους «αναγνώστες» τους σε μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Ανθρώπους που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, πρόσφυγες, γκέι άντρες και λεσβίες, άτομα με αναπηρία, οροθετικούς.  Στόχος τους, να πολεμήσουν την προκατάληψη και τις διακρίσεις απέναντι σε κάποιες ομάδες συμπολιτών μας, μέσα από μια άμεση, φιλική συζήτηση, αλλά και να προκαλέσουν τους συνομιλητές τους, με χιούμορ και  τόλμη, να σπάσουν τα δικά τους στερεότυπα.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου από τις 12:00 ως τις 17:00, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος, στο Ν. Ηράκλειο. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να  συνομιλήσουν  με τα “ζωντανά βιβλία”, να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβόντουσαν να ρωτήσουν και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους. 

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα «ζωντανό λεξικό» (διερμηνεία) στα Αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων: www.humanlibrary.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις